Meer politie bij nucleaire top dan bij inhuldiging

 De inzet van politiemensen tijdens de Nuclear Security Summit (NSS) eind maart in Den Haag zal ‘aanzienlijk meer’ zijn dan tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Dat zei korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman donderdagochtend op BNR Nieuwsradio.

Het aantal agenten dat tijdens de nucleaire top in Den Haag – de grootste internationale conferentie die ooit in Nederland is gehouden – wordt ingezet, wilde Bouman niet geven. Tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april vorig jaar werden in Amsterdam tienduizend agenten ingezet.

Wel zei Bouman dat het werk voor het grootste gedeelte op de schouders van de politie terechtkomt. “Natuurlijk worden we ook bijgestaan door de marechaussee en defensie, maar het allergrootste gedeelte doen we zelf.” Volgens Bouman worden er geen buitenlandse korpsen ingezet.

De korpschef liet ook weten dat de inzet van politiemensen tijdens de nucleaire top ten koste gaat van de reguliere werkzaamheden. “Dat is logisch, want je kunt een politieagent maar een keer inzetten. Maar het is het ons waard. De top is mondiaal van groot belang en het is dan ook een eer dat die in Nederland komt. Ook al is het veel werk.”

Wat de grootste politieoperatie ooit gaat kosten, durfde Bouman niet te zeggen. “De inzet van agenten zelf gaat niet meer kosten, want zij worden gewoon betaald. De kosten zitten in de maatregelen die we moeten nemen die anders zijn dan anders.”

Tijdens de inhuldiging van de nieuwe koning in april vorig jaar werd de politie bijgestaan door 2500 mensen van de marechaussee en zevenhonderd stadswachten. Ook waren er 98 beveiligingscamera’s opgehangen in het centrum van de hoofdstad en langs de route die het koninklijk paar die dag volgde.

Aan de Nuclear Security Summit in Den Haag nemen op 24 en 25 maart 53 landen deel. Naast vijfduizend delegatieleden en drieduizend journalisten worden 58 wereldleiders verwacht, onder wie Barack Obama. Het Witte Huis bevestigde dinsdag dat hij de top op 24 en 25 maart bijwoont.

De kosten van de nucleaire top zijn geraamd op 24 miljoen euro, exclusief de kosten voor de beveiliging. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen noemde de organisatie van de top eerder al een ‘gigantisch project’. De bijeenkomst wordt gehouden in het World Forum.

2014-01-23 12:36