16- en 17-jarige drinkers stappen in het buitenland

Jongeren van 16 en 17 jaar die alcohol willen drinken, trekken de grens over om in België en Duitsland cafés te bezoeken. Nu minderjarigen sinds 1 januari geen alcohol meer mogen kopen, is het voor hen aantrekkelijk om over de grens te gaan stappen, meldt een woordvoerder van het Trimbos-instituut donderdag.

Een caféhouder uit het Zeeuws-Vlaamse Oostburg vertelt donderdag in regionale krant de PZC dat jongeren zijn kroeg slechts als ‘verzamelplaats’ gebruiken. Ze bellen een taxi en verdwijnen naar België, aldus de horecabaas. Het Trimbos-instituut heeft geen cijfers, maar bevestigt dat dit ook in Duitsland gebeurt.

“Het is natuurlijk typische problematiek van de grensprovincies”, zegt de woordvoerder van het Trimbos. “Net zoals Zeeland en Limburg bezoek krijgen van Duitsers en Belgen die coffeeshops bezoeken.” Over de grens op zoek gaan naar verboden middelen is ‘van alle tijden’, aldus de woordvoerder.

Begin januari stelde het CDA Kamervragen over een Brabantse ‘zuipbus’ die jongeren over de grens brengt. Zolang in de bus geen alcohol wordt verkocht aan minderjarigen, zijn dergelijk tripjes naar België niet strafbaar. Wel noemde Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) het stimuleren van drinken over de grens ‘onwenselijk’.

Het ministerie voor Volksgezondheid vindt het desgevraagd vooral een verantwoordelijkheid van de ouders om ervoor te zorgen dat minderjarigen niet in contact komen met alcohol. “Het is natuurlijk niet onmogelijk je biertje ergens anders te drinken”, zegt een woordvoerder. “Wij regelen het wettelijk, maar kunnen niet alles voorkomen.”

Minderjarigen die in het openbaar of in horecagelegenheden met alcohol worden betrapt kunnen een taakstraf of boete krijgen. Sinds 1 januari is deze boete 45 euro voor drinkers van 12 tot 16. 16- en 17-jarigen riskeren een boete van 90 euro. Ook eigenaren kunnen een boete krijgen als er drinkende minderjarigen in hun kroeg worden aangetroffen.

2014-01-23 10:49