Gratis Koran doet het goed in Nederland

Ruim dertigduizend mensen hebben de afgelopen vier weken een gratis koran besteld bij Stichting OntdekIslam. Dat zegt initiatiefnemer Jacob van der Blom vrijdag. Hij noemt de interesse ‘enorm’. De grote vraag leidt nu tot wachttijden.

De helft van de aanvragers zijn nieuwsgierige particulieren en de andere helft zijn instanties. “Geïnteresseerden komen uit alle hoeken van het land”, zegt Van der Blom. “We kregen bijvoorbeeld een aanvraag van een christelijke zangvereniging, die ook eens de koran wil lezen.”

Alle reacties die de organisatie kreeg op de actie zijn positief. “Ze vinden het goed dat er een geluid is tegen Wilders”, zegt Van der Blom. “Misschien dat een enkeling de koran juist bestelt om hem te verbranden, maar dat moeten ze maar zelf weten.”

De organisatie hoopt dat de koran uiteindelijk net zo eenvoudig gratis te krijgen is als de bijbel, zegt Van der Blom. Voor elke anti-islamsticker van Geert Wilders, wil de organisatie een koran verspreiden. In december stuurde Van der Blom het eerste exemplaar naar Koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Tussen nu en begin juni, als de ramadan begint, wil OntdekIslam honderdduizend exemplaren uitdelen, ook aan hotels en scholen. De boeken worden betaald door donateurs en een Egyptische organisatie. De komende tijd wil Van der Blom focussen op het werven van nieuwe donateurs.

2014-01-24 10:49