Meerderheid Nederlanders voor regulering wietteelt

Zes op de tien Nederlanders vinden het een goed idee als gemeenten zelf de wietteelt en de verkoop ervan gaan organiseren. Dat blijkt vrijdag uit een peiling van Eenvandaag onder ruim zeventienduizend mensen.

Gemeenten pleiten al langer voor de regulering van wietteelt maar minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wijst de voorstellen tot nu toe af. Volgens hem is het in strijd met internationale verdragen. De VVD-achterban vindt het wel een goed idee. Twee derde wil dat de minister toestemming aan gemeenten geeft om te experimenteren.

De kiezers van het CDA zijn verder verdeeld over regulering. De achterban van de SGP en ChristenUnie zijn in meerderheid tegen. De kiezers van alle andere partijen zijn voor regulering.

De helft van de ondervraagden verwacht dat de criminaliteit afneemt als gemeenten mogen experimenteren met legale wietteelt. Ook zou het de kwaliteit van wiet ten goede komen, denken sommige deelnemers. Mensen die tegen regulering zijn, zien het liefst dat softdrugs helemaal verboden worden.

PvdA-Kamerlid Marith Rebel stelde eerder vrijdag dat Opstelten zijn mening over het reguleren van de wietteelt moet heroverwegen. Twintig burgemeesters komen maandag in actie om alsnog toestemming te krijgen van de minister. Ze bieden dan een manifest aan in een poging Opstelten te overtuigen.

2014-01-24 12:17