OM tevreden over vonnis vastgoedfraudezaak

 Justitie is tevreden over de uitspraak die de rechtbank in Haarlem vrijdag deed in de Klimop-vastgoedfraudezaak. Dat zei hoofdofficier van het functioneel parket van het Openbaar Ministerie Marianne Bloos vrijdagavond in Nieuwsuur.

De elf verdachten die de afgelopen maanden terechtstonden voor hun aandeel in de zaak kregen straffen opgelegd variërend van vier jaar cel tot veertig uur werkstraf. Een aantal verdachten kreeg een fors lagere straf dan het Openbaar Ministerie in september had geëist. Zo werd hoofdverdachte Jan van V. veroordeeld tot vier jaar cel, terwijl het OM zeven jaar had geëist tegen de oud-directeur van het Bouwfonds.

Bloos noemde de zaak in Nieuwsuur ondanks de lagere opgelegde straffen ‘succesvol’. “Het is zo’n ongelooflijk grote zaak, waar zo veel tijd in is gestoken. Ik vind het een succes dat alle verdachten veroordeeld zijn.” De hoofdofficier zei ook ‘heel tevreden’ te zijn over het feit dat de rechtbank bij de meeste verdachten deelneming aan een criminele organisatie bewezen achtte.

Bloos sluit echter niet uit dat het OM in hoger beroep gaat. “Maar we komen net uit de zitting die acht uur duurde en we moeten eerst het vonnis van 650 pagina’s bestuderen.”

De grootste vastgoedfraude in de Nederlandse geschiedenis kwam in 2007 aan het licht. De verdachten wisten via spookfacturen meer dan tweehonderd miljoen te onttrekken aan het Bouwfonds, dat inmiddels in handen is van de Rabobank en het Philips Pensioenfonds.

27 januari 2012, 22:41
©novum