PvdA wil opheldering nieuwe examenfraude

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) moet opheldering geven over de nieuwe examenfraude bij het roc van Amsterdam. Kamerlid Tanja Jadnanansing van regeringspartij PvdA wil onder meer weten hoe de diefstal zich verhoudt tot de fraude op de islamitische school Ibn Ghaldoun, blijkt uit Kamervragen die zij heeft gesteld aan staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD).

Jadnanansing vraagt ook of de onderwijsinspectie inmiddels op de zaak is gezet. Ook wil zij weten hoe het mogelijk is dat de studenten de examens in bezit konden krijgen. “Kunt u inzichtelijk maken welke beveiligingsprocedures degelijke onderwijsinstellingen kennen bij de beveiliging van schoolexamens?”, vraagt zij.

Ook wil ze weten hoe het kan dat niemand bij het roc de ‘uitzonderlijke examenresultaten’ is opgevallen en dat de fraude pas aan het licht kwam na een anonieme tip.

Bij het roc zijn gestolen examens via sms en Whatsapp te koop aangeboden. De school heeft inmiddels een recherchebureau ingeschakeld om de zaak te onderzoeken. De examens die zeker vierhonderd leerlingen eerder deze maand aflegden zijn ongeldig verklaard. Het gaat om examens van de mbo-opleiding juridische dienstverlening op de locatie College Zuid.

2014-01-29 11:16