Opstelten tevreden over veelplegeraanpak

Het beleid waarbij veelplegers maximaal twee jaar worden opgesloten in een inrichting werkt. Dat meldt minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag op basis van cijfers van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum. Liepen in 2003 nog 5883 draaideurcriminelen rond in Nederland, in 2011 was dat aantal afgenomen naar 4464.

Gepakte veelplegers worden sinds 2004 behandeld in een inrichting voor stelselmatige daders. Het gaat om mensen die in vijf jaar tijd meer dan tien processen-verbaal hebben gekregen. In de maximaal twee jaar dat ze binnen zitten kunnen ze geen strafbare feiten plegen. Daarnaast zorgt therapie ervoor dat ze niet opnieuw in de fout gaan, aldus Opstelten.

De behandeling wordt vooral toegepast op oudere en vaak verslaafde veelplegers. Opstelten wil ook dat jongere veelplegers worden ‘geholpen’. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht loopt nu een proef. De meeste veelplegers zitten vast voor geweldsdelicten, overvallen en inbraken.

2014-01-30 09:48