VVD wil vreemdelingen vaker vastzetten

Mensen zonder geldige verblijfsvergunning moeten vaker worden vastgezet omdat dit ervoor zorgt dat ze vaker terugkeren naar het land van herkomst. Dat zegt VVD-Kamerlid Malik Azmani in een gesprek met nu.nl. Met zijn uitspraken ligt hij op een ramkoers met coalitiepartner PvdA. Onder druk van de PvdA en de oppositie werd de afgelopen tijd juist ingezet op een humaner asielbeleid.

Azmani wijst op een onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum. Daaruit blijkt dat vreemdelingen vaker terugkeren als ze herhaaldelijk worden opgesloten. Vaker opsluiten zou echter geen zin meer hebben als vreemdelingen al vier keer zijn opgesloten.

“De laatste tijd ging het vooral over softe maatregelen in het asielbeleid zoals knutselprojectjes voor gedetineerde vreemdelingen”, zegt Azmani tegen de nieuwssite. “Maar dit rapport toont aan dat herhaalde detentie werkt om uitzetting te bevorderen.”

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) moet volgens Azmani de grenzen opzoekt om dit mogelijk te maken. Mede naar aanleiding van de dood van de Russische asielzoeker Alexandr Dolmatov kwam Teeven met een zachter beleid waarbij vreemdelingen alleen worden vastgezet als ze niet meewerken aan hun terugkeer en als er een uitzicht op terugkeer. Ook zijn er voor vreemdelingen in detentie meer activiteiten.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over het asielbeleid. GroenLinks noemt het voorstel van Azmani in een reactie ‘ongelooflijk’ en ‘het domste dat je kunt doen’. “Mensen worden niet sneller uitgezet door ze vast te zetten. Er zijn effectievere alternatieven zoals een meldplicht”, schrijft GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman in een reactie. “Ik mag toch aannemen dat dit voor de PvdA te ver gaat.”

2014-01-30 10:49