Vertraging bij strafbaarstelling illegaliteit

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) kampt met vertraging rondom het wetsvoorstel dat de omstreden strafbaarstelling van illegaliteit moet regelen. Een onderzoek van de Europese Commissie is later klaar dan gepland, en daar wil Teeven op wachten.

“Er is wat vertraging in gekomen”, zei Teeven donderdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer. Teeven heeft de Kamer eerder toegezegd dat hij bij de uitwerking van zijn plannen zal kijken naar de handhaafbaarheid in de praktijk, ook in andere landen. Het gaat daarbij om het Europese inreisverbod dat sinds enkele jaren kan worden opgelegd aan uitgezette illegalen.

De evaluatie van de Europese Commissie zou eind vorig jaar klaar zijn, maar het rapport wordt nu dit voorjaar verwacht. De strafbaarstelling van illegaliteit ligt gevoelig omdat er in coalitiepartij PvdA veel weerstand tegen is.

2014-01-30 14:46