Test met enkelband voor alcoholverslaafden

Alcoholverslaafden kunnen binnenkort worden veroordeeld tot het dragen van een enkelband. De Stichting Verslavingsreclassering GGZ (SVG) is deze week een proef gestart met de band die alcoholgebruik waarneemt. De band moet verslaafden ervan weerhouden strafbare feiten te veroorzaken of overlast te verzorgen. Dat meldt de SVG op zijn website.

Veel van de cliënten van de SVG hebben te maken met alcoholproblemen. Wanneer de rechter besluit hen een alcoholverbod op te leggen, is dat echter lastig te controleren.

Blaastesten en urinecontroles meten alleen het gebruik van de afgelopen twaalf uren. De nieuwe enkelband meet elk halfuur of zijn drager heeft gedronken. Het systeem kan een biertje al signaleren. De band kan dit meten door de samenstelling van transpiratie te controleren.

De band wordt sinds deze week door elf proefpersonen getest. Zij dragen de band tot 3 februari. Het gaat om medewerkers van de SVG, vrijwilligers en een hoogleraar reclassering. Na afloop gaat de organisatie in gesprek met het Openbaar Ministerie en het ministerie van Veiligheid en Justitie om de resultaten te bespreken.

Het controlemiddel is in Amerika ontwikkeld. Daar krijgen mensen die te veel hebben gedronken in het verkeer de band omgedaan.

2014-01-31 08:35