Justitie eist celstraf tegen oud-PVV’er Van Doorn

Justitie eist een gevangenisstraf van zes maanden waarvan twee voorwaardelijk tegen het Haagse raadslid Arnoud van Doorn. Dat bleek vrijdag tijdens de rechtszaak tegen de lijsttrekker van de islamitische Partij van de Eenheid (PvdE) en voormalig PVV’er.

Van Doorn zou drugs hebben geleverd aan minderjarigen en geheime dossiers van de gemeenteraad hebben gelekt aan een journalist van het Algemeen Dagblad. Ook vervolgt het Openbaar Ministerie hem voor het bezit van een alarmpistool.

Stuk voor stuk delicten die niet door de beugel kunnen, zeker niet voor een lokale politicus die een voorbeeldfunctie heeft, aldus het Openbaar Ministerie. De officier van justitie vond een werkstraf niet passend gezien de feiten. “Voor deze afzonderlijke delicten krijgen mensen normaal een taakstraf”, zegt persofficier Laurien van Haeringen. “Maar gezien zijn bijzondere positie als raadslid is daar nu niet voor gekozen. Hij is vrij lichtzinnig tot de feiten overgegaan en heeft de wet en fatsoensnorm aan zijn laars gelapt.”

Bovendien heeft Van Doorn al een strafblad. Hij werd in 1995 veroordeeld voor het doen van valse aangifte en overtreding van de wapenwet, meldt Omroep West.

De advocaat van Van Doorn vroeg volgens de regionale zender om vrijspraak voor het lekken van de geheime stukken omdat dit niet strafbaar zou zijn. Van Doorn zelf verweet het openbaar ministerie ‘een lastige volksvertegenwoordiger’ te willen beschadigen. “Maar dat is absoluut niet waar”, reageert de persofficier. “Van Doorn wordt niet vervolgd om politieke redenen, maar omdat hij strafbare delicten heeft gepleegd.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

2014-01-31 12:20

 

Lees ook Fractie PvdE: ‘Schandalig politiek proces Arnoud van Doorn’