Minister naar Kazachstan en Azerbeidzjan.

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) reist zondag 2 februari af naar Kazachstan. Hij ontmoet daar op maandag 3 februari onder anderen president Nazarbayev en de minister van Buitenlandse Zaken Idrissov. Ook spreekt hij met de viceminister van Industrie en Nieuwe Technologieën over nucleaire samenwerking.

Het bezoek loopt vooruit op de Nuclear Security Summit (NSS) die op 24 en 25 maart in Den Haag zal worden gehouden en in het teken staat van het wereldwijd voorkomen van nucleair terrorisme. Ook president Nazarbayev zal in Den Haag aanwezig zijn.

Kazachstan heeft de afgelopen 20 jaar veel gedaan om de verspreiding van nucleair materiaal tegen te gaan. ‘Kazachstan gaf het goede voorbeeld door kernwapens terug te geven aan de Russen na de onafhankelijkheid. Ook zet het land flink in op het opruimen van achtergebleven vuil materiaal’, aldus minister Timmermans.
 
Tijdens het bezoek wordt ruim aandacht besteed aan de handelsrelatie met Kazachstan. Nederland is een grote investeerder in het land. Ook liggen er veel economische kansen, onder meer op het gebied van landbouw, verduurzaming van energie en water. Verder zal binnen de politieke dialoog tussen beide landen de mensenrechtensituatie in Kazachstan aan de orde komen.
 
In 2006 ging voor het laatst een Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken naar Kazachstan. In 2010 was premier Rutte voor een OVSE-top in Astana.
 
Minister Timmermans zal na zijn bezoek aan Kazachstan doorreizen naar Azerbeidzjan. Daar spreekt hij dinsdag 4 februari onder anderen met president Aliyev en met de minister van Buitenlandse Zaken Mammadyarov.

31 januari 2014 — 12:19