Ex-PVV’er gebruikte partijkas voor privéaankopen

Een voormalig PVV-gemeenteraadslid heeft de partijkas tientallen keren gebruikt voor privé-uitgaven. Arnoud van Dongen tankte met het bankpasje van de PVV en betaalde eigen rekeningen met het fractiebudget, geeft hij maandag toe in het AD. Hij noemt zijn acties ‘niet strafbaar, maar wel laakbaar’.

Van Doorn stapte in december uit de PVV en zit nu met voormalig PVV-raadslid Marjolein van de Waal in een nieuwe fractie, Onafhankelijk Den Haag. Destijds deden al geruchten de ronde dat hij fractiegeld voor privédoeleinden had gebruikt. Nu vindt hij het tijd om ‘schoon schip te maken’.

Van Doorn stelt nog steeds dat de harde omgangsvormen en de manier van werken de belangrijkste redenen waren voor zijn afscheid. De ‘pittige discussies’ over de fractiebudgetten gingen echter ‘op een wijze die ik niet prettig vond’. Dat zou de druppel zijn geweest.

Als penningmeester had Van Doorn een bankpasje. Hij ‘weet niet meer precies’ waarvoor hij het heeft gebruikt. Zo tankte hij ermee als hij zijn eigen pas niet bij zich had en betaalde hij zijn rekeningen met het budget. De bedragen varieerden van enkele tientallen tot honderden euro’s.

Er sloop volgens hem een soort gemakzucht in. “Ik dacht: het is niet erg, als je het maar terugboekt.”

Van Doorn stelt dat hij het geld vaak direct terugboekte, maar ingewijden zeggen volgens de krant dat dit pas gebeurde toen hij hierop was aangesproken.

De Haagse PVV-fractie kwam het afgelopen weekeinde nog in opspraak door een verhaal in de Volkskrant. De gemeenteraadsleden en fractiemedewerkers bleken in een mail te zijn opgeroepen zelf klachten te verzinnen over de verkeerssituatie in Den Haag. De fractie stelde een zwartboek op over het Verkeerscirculatieplan.

30 januari 2012, 09:29
© Demet NU