Europese Advocaten: “Verblijfsrechten Turken wel beïnvloed”

Gisteren lieten wij u weten dat Europarlementariër Emine Bozkurt van de PvdA, vragen heeft gesteld over de overnameregeling tussen Turkije en Europa. In antwoord op vragen van Bozkurt liet Cecilia Malmström van de EU-commissie immigratie weten dat ondertekening van de overeenkomst tussen Turkije en de EU, de rechten van Europese Turken niet zal inperken.

Vandaag laat het Europees Turkse Advocaten organisatie (European Association of Turkish Lawyers) weten tegen de overnameovereenkomst tussen Turkije en de EU te zijn en dat de regeling ‘gestopt’ moet worden.

De overnameovereenkomst

De overnameovereenkomst is een overeenkomst dat op 16 december 2013 is getekend tussen Turkije en de Europese Unie. Onderdeel van de overeenkomst is dat Turkije alle illegalen die via Turkije Europees grondgebied binnenkomen terug zal nemen en zorg zal dragen voor hun uitzetting naar hun eigen land. Hiermee zal Europa miljoenen, zo niet miljarden besparen, want nu zal Europa niet meer zorg hoeven te dragen voor o.a. onderdak en onderhoud van deze duizenden immigranten. In ruil hiervoor gaat Europa over drie jaar beoordelen of Turkse staatsburgers zonder een visum naar Europa mogen reizen. Vooral over dat laatste is de afgelopen weken veel gesproken in de Turkse pers. De Turkse regering is van mening dat Turken eindelijk ‘vrij mogen reizen’ binnen Europa.

Echter veel Turken in Europa zijn bang dat door ondertekening van de overnameovereenkomst, de rechten van Europese Turken ingeperkt zijn. Zo zou de overeenkomst negatief invloed hebben op de ‘woon- en verblijfsrechten’ van Turken in Nederland en andere Europese landen. Europarlementariër Emine Bozkurt liet gisteren weten dat de commissie immigratie van de Europese Unie vindt dat daar geen reden toe is. ‘De overnameovereenkomst heeft geen invloed op dit proces. Het vergemakkelijkt enkel de terugzending van personen die zich in een positie van illegaal verblijf bevinden,’ liet Cecilia Malmström weten op vragen van PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt.

European Association of Turkish Lawyers

Het Europees Turkse Advocaten Organisatie onder leiding van Nazmi Turkkol heeft in een verklaring aan Demet TV in totaal 15 punten opgesomd waarin staat waarom de advocaten tegen de overnameovereenkomst zijn. Enkele belangrijke punten zijn:

– In tegenstelling tot wat Turkije beweert, zorgt de overnameovereenkomst niet voor visumvrij reizen naar Europa voor Turken
– De overnameovereenkomst zorgt wel voor een inperking van de rechten van Europese Turken
– De overnameovereenkomst is een overeenkomst in strijd met de mensenrechten
– In de overnameovereenkomst wordt niet bevestigd dat met het associatieverdrag verworven rechten van Turken behouden blijven

Verder vraagt de Europese Turkse Advocaten Organisatie zich af hoe Turkije straks alle illegalen uit derde wereldlanden, terug zal nemen. De advocaten zijn van mening dat terugname van deze illegalen veel geld zal kosten.

Turks Nederlandse Juristen Vereniging

Opmerkelijk is dat de Turks Nederlandse Juristen Vereniging (Turk Hukukcular Birligi) van advocaat Ejder Kose, eerder liet weten niet negatief te zijn t.o.v. de overnameovereenkomst. Volgens hem kan de overnameovereenkomst juist positief ontvangen worden en is er geen reden tot paniek.

 

Lees ook: ‘Verblijfsrechten Turken niet beïnvloed’

Lees ook: HTIB boos op Turkse advocaten