‘Een miljard euro aan niet betaalde zorgpremie’

Meer dan 120 duizend mensen betalen al jaren niet of nauwelijks zorgpremie. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van cijfers van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Inmiddels staat er bijna een miljard euro aan premieschuld open bij wanbetalers. Elke maand loopt dat bedrag met zo’n twintig miljoen op.

Op dit moment staat er voor 773 miljoen euro open aan langlopende schulden. Volgens experts komt daar nog ongeveer 180 miljoen euro bij aan onbetaalde premies aan zorgverzekeraars inclusief de incassokosten en onbetaald eigen risico. Het totale openstaande bedrag loopt daarmee op tot 953 miljoen euro.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zegt in een reactie tegen RTL dat het ‘onacceptabel’ is dat mensen hun zorgpremie niet betalen. “De bestaande wanbetalersregeling, waarbij bijvoorbeeld de zorgtoeslag en een deel van het inkomen automatisch worden ingehouden, wordt regelmatig geëvalueerd en waar nodig verbeterd.”

Wanbetalers belanden in deze regeling als zij zes maanden hun premie niet afdragen. Vanaf dat punt betaalt het CVZ de premie aan de verzekeraar. Het college legt de wanbetaler vervolgens een premie plus dertig procent boete op.

2014-02-01 18:56