Syrische vluchtelingen in Nederland verzesvoudigd

Het aantal Syrische mensen dat vorig jaar asiel heeft aangevraagd in Nederland is bijna verzesvoudigd ten opzichte van 2012. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) maandag heeft gepubliceerd. De stijging is te wijten aan de burgeroorlog in het land.

In totaal kwamen vorig jaar 2700 Syrische asielzoekers naar Nederland. Ook het aantal asielzoekers uit Somalië steeg fors. Na een flinke daling in 2012 – tot minder dan duizend asielverzoeken – steeg het aantal vorig jaar weer tot ruim drieduizend. Het kennisinstituut schrijft de toename vooral toe aan het aantal nareizende gezinsleden.

Het aantal asielzoekers uit Irak en Afghanistan nam in 2013 juist af. Nederland verwelkomde vorig jaar in totaal 14.400 asielzoekers. Dat waren er bijna vijfduizend meer dan in 2012.

Ondanks de toename in 2013 is het aantal asielzoekers nog altijd relatief laag. In de jaren negentig van de vorige eeuw kwamen er veel meer asielzoekers naar Nederland, met een piek van 52.600 in 1994.

2014-02-03 10:08