‘Sta testen medicijn op ziek kind toe’

Het moet gemakkelijker worden om nieuwe medicijnen op ernstig zieke kinderen uit te testen. Die oproep doen kinderartsen, academische ziekenhuizen, ouders en patiëntenorganisaties in een brandbrief aan de Tweede Kamer, schrijft de Volkskrant dinsdag.

In een wetsvoorstel van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) blijven de regels rond het testen van medicijnen op kinderen streng. De minister vindt dat kinderen kwetsbaar zijn en moeten worden beschermd. Maar hierdoor hebben ernstig zieke kinderen ook geen toegang tot veelbelovende medicijnen omdat die hier niet mogen worden getest, zegt kinderarts-oncoloog Michel Zwaan van de Nederlandse Vereniging voor Kinderartsen in de krant.

Pas als medicijnen tien jaar geregistreerd staan, mogen ze in Nederland worden toegediend. In landen als Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk zou veel meer medicijnonderzoek op kinderen worden toegestaan. Nederland neemt volgens Zwaan in Europa een uitzonderingspositie in.

Kinderen met een ernstige ziekte zouden vaak versneld volwassen worden en goed in staat zijn om de risico’s af te wegen. Een commissie met onder meer ouders van zieke kinderen die door Schippers werd opgericht om de kwestie te onderzoeken concludeerde eerder dat de mogelijkheden juist moeten worden verruimd. Toch legde Schippers dat advies naast zich neer.

Schippers zegt in de krant onverminderd achter het voorstel te staan. Volgens haar is in het wetsvoorstel een balans gevonden tussen bescherming van kinderen enerzijds en de ontwikkeling van nieuwe therapieën voor ernstig zieke kinderen anderzijds.

2014-02-04 07:58