Opnieuw Nederlanders opgepakt voor megabankroof

Drie Nederlanders die worden verdacht van een grote online bankroof zijn dinsdagochtend aangehouden door de Haagse politie. Bij de roof in februari vorig jaar, waarbij zo’n dertig miljoen euro werd buitgemaakt, hackte de groep servers van een bank in Oman. Daardoor kregen ze de beschikking over gegevens van creditcards en bankrekeningen.

Het gaat om een 30-jarige vrouw en twee mannen van 35 en 43 jaar. Ze zijn aangehouden op verzoek van de Duitse autoriteiten, die het onderzoek naar de roof doen. Het Nederlandse drietal zou in Duitsland 1,8 miljoen euro hebben opgenomen met een aantal landgenoten, meldt de politie. Eerder werden in de zaak zes andere Nederlanders aangehouden.

Een Nederlandse vrouw en haar zoon werden vorig jaar in mei tot vier jaar en drie maanden cel veroordeeld door de rechtbank in Düsseldorf. Zij werden in februari vorig jaar opgepakt, nadat ze in Düsseldorf waren betrapt bij het pinnen van 170 duizend euro met valse creditcards.

De aanklager sprak tijdens de rechtszaak van een uitstekende voorbereide roof. De criminelen wisten met een hack betaalpassen te skimmen. De gegevens die daarop stonden werden op magneetstrips gezet, die op andere passen werden gekopieerd. Binnen 24 uur werd de dertig miljoen euro uit geldautomaten getrokken in 27 landen.

2014-02-04 15:22