Nieuwsuur spreekt P&W aan op ‘claimgedrag’

De hoofdredacteur van Nieuwsuur wil met de eindredacteur van Pauw & Witteman gaan praten over het claimen van gasten. De NOS, dat Nieuwsuur samen maakt met de NTR, noemt de manier waarop de redactie van het VARA-praatprogramma gasten regelt donderdag op de website van de Volkskrant ‘best zorgelijk’.

Aanleiding is de strijd om de uit Egypte gevluchte journalist Rena Netjes. Pauw & Witteman wilde Netjes dinsdag ‘exclusief’ spreken. Ook Nieuwsuur hoopte de journaliste in de uitzending te krijgen. “Het is logisch dat ze aanschuift bij NOS-programma’s, omdat ze er ook voor werkt”, vertelt een woordvoerder van de omroep.

Het Parool schreef woensdag over het gekibbel dat bij de aankomst van Netjes op Schiphol ontstond over waar de journaliste zou moeten aanschuiven. Uiteindelijk was Netjes het getouwtrek beu en was ze in beide programma’s te zien.

“Beide leuke, goede en compleet verschillende gesprekken”, twitterde NOS-journalist Sander van Hoorn na afloop. “Vraag me af of je net zo mild bent als jouw programma aan het einde van zo’n publicitair circus staat”, reageerde presentator Jeroen Pauw.

“In het kader van misverstanden de wereld uit: ik ben niet gekidnapt maar enorm gastvrij onthaald door Pauw & Witteman gister”, laat ze op Twitter weten. De journaliste vluchtte uit Egypte, omdat ze op een lijst met terreurverdachten stond.

Wanneer het gesprek tussen hoofdredacteur Joost Oranje van Nieuwsuur en de redactie van Pauw & Witteman plaatsheeft, is nog niet bekend. “In de nabije toekomst”, laat een NOS-woordvoerder desgevraagd weten.

De redactie van Pauw & Witteman laat weten niet in de pers te willen reageren op de ophef.

2014-02-06 15:06