Opstelten wil computercriminelen zwaarder straffen

Computercriminelen kunnen straks tot vijf jaar gevangenisstraf worden veroordeeld. Dat staat in een wetsvoorstel van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). De minister wil zo het risico van cyberaanvallen verder inperken.

Criminelen die computergegevens vernielen, computersystemen ontoegankelijk maken door aan wachtwoorden te sleutelen of computers bestoken met spam zodat de boel vastloopt, kunnen straks een gevangenisstraf van maximaal twee jaar tegemoet zien. Nu is dat nog een jaar. Wanneer ze deze delicten plegen met behulp van een zogeheten botnet, waarbij op afstand de controle over grote aantallen computers wordt overgenomen, wordt de maximumstraf drie jaar. Wie grote netwerken van de overheid of bijvoorbeeld een energiecentrale platlegt, kan maximaal vijf jaar cel krijgen.

Het voorstel van Opstelten sluit aan bij een eerder wetsvoorstel dat de opsporing en vervolging van cybercrime verbetert en versterkt. De minister wil cybercriminaliteit krachtig aanpakken omdat die kan leiden tot maatschappelijke ontwrichting.

2014-02-10 07:51