Categories Nieuws Artikelen

‘Huisarts kan veel werk specialist overnemen’

Zo’n dertig procent van de patiënten die een specialist bezoeken kan ook terecht bij een huisarts. Daardoor wordt de zorg goedkoper en kunnen patiënten dichterbij huis blijven. Daarom moeten ziekenhuizen en huisartsen vaker hun patiëntendossiers naast elkaar leggen, zegt cardioloog Ad Bakx maandag in Trouw. Zijn aanpak wordt nu ingevoerd in Amsterdam.

Bakx, werkzaam in het BovenIJ ziekenhuis, onderzocht oude dossiers van hartpatiënten. Daaruit blijkt dat dertig procent net zo goed naar de huisarts had kunnen gaan. Bijvoorbeeld mensen die gedotterd zijn en na een jaar geen klachten hebben. Een bezoek aan de huisarts is goedkoper en zorgt voor minder reistijd voor de patiënt. Daarnaast kennen huisartsen kunnen patiënten vaak beter.

Om samenwerking makkelijker te maken, moeten de ziekenhuiswereld en de huisartsen minder gescheiden worden. Nu wordt collaboratie nog te veel belemmerd door gescheiden geldstromen. Een ziekenhuis dat patiënten afstoot, krijgt minder geld. Dat zou moeten veranderen, betoogt Bakx in de krant.

Patiënten vinden een bezoek aan de specialist vaak onterecht prettiger. ‘Schijnveiligheid’, noemt Bakx dat. Ook dat zou anders moeten. Patiënten die extra onderzoeken eisen tegen advies van artsen in, zouden daar zelf aan moeten bijdragen, aldus de cardioloog.

2014-02-10 08:44