Voorzitter meldpunt misbruik in kerk stapt op

Hoogleraar Wim Wolters stapt per 1 maart op als voorzitter van het Platform Hulpverlening, het meldpunt voor misbruik in de rooms-katholieke kerk. Dat is woensdag bekendgemaakt.

“De intensiteit en de eenzijdigheid van het maatschappelijk debat en de grote onrust die dat oproept, blokkeert de mogelijkheid van zorgvuldige hulpverlening”, laat de klinisch psycholoog en psychotherapeut weten ter toelichting. “Onder deze omstandigheden kan ik mijn professionele verantwoordelijkheden niet waarmaken.”

De Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik (Klokk) waarin slachtoffergroepen samenwerken, zegde vorig jaar het vertrouwen in Wolters op. Hij zou zich denigrerend hebben uitgelaten over de slachtoffers. Hij zou lotgenotengroepen hebben afgedaan als ‘zelfhulpgroepjes’, luidde de verklaring van Klokk destijds.

De verantwoordelijke kerkelijke instanties laten weten het besluit van Wolters te betreuren en respecteren. “De continuïteit van de hulpverlening blijft gewaarborgd”, verzekeren zij in de verklaring.

01 februari 2012, 17:01
©novum