PVV wil laag straffende rechters toch niet ontslaan

De PVV wil niet langer dat rechters worden ontslagen als ze niet zwaar genoeg straffen. De partij komt terug van uitspraken van PVV-leider Geert Wilders, die vorig jaar zei dat rechters moeten worden ontslagen als ze te lage straffen opleggen. PVV-Kamerlid Lilian Helder noemde dat woensdag een ‘fout standpunt’.

Helder zei in een debat over de rechterlijke macht dat het ‘juridisch gewoon niet kan’ rechters om die reden te ontslaan. “De PVV zegt altijd dat we niet aan de democratische rechtstaat willen tornen en dan moeten we dat ook niet op deze manier doen. De regering ontslaat geen rechters die niet zwaar genoeg straffen.”

De partij vindt wel dat rechters niet meer voor het leven worden benoemd. “Ook rechters zijn mensen en moeten tussentijds kunnen worden beoordeeld”, vindt Helder. Rechters moeten wat de PVV betreft worden aangesteld voor een termijn van bijvoorbeeld tien jaar. “Een herbenoeming moet vervolgens worden verdiend door goed werk af te leveren.”

Wilders zei vorig jaar februari in het tv-programma Uitgesproken WNL dat na vijf of zes jaar moet worden bekeken of rechters te veel voorwaardelijke en taakstraffen hebben opgelegd. Als dat het geval is, zouden ze maar in dienst moeten gaan van ‘de sociale dienst of het Riagg’. Zo nodig komt de PVV met een initiatiefwet, zei hij.

De rechtbank in Amsterdam sprak Wilders in juni vrij van haatzaaien en aanzetten tot belediging van moslims.

01 februari 2012, 16:35
©novum