Gebruik Vreemdelingenwet tegen kraker mag niet

De politie mag opgepakte krakers en demonstranten die zich niet identificeren niet opsluiten als ongewenst vreemdeling. Dat blijkt woensdag uit een uitspraak van de Raad van State over een demonstrant die een zaak tegen minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) had aangespannen.

Politie en justitie mogen iemand opsluiten als ze vermoeden dat die persoon een illegale vreemdeling is. Volgens de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, wordt de wet in het geval van krakers misbruikt. De minister ‘kan aan de Vreemdelingenwet geen bevoegdheid ontlenen om de demonstranten op te houden of in bewaring te stellen’.

Bij de in juli bij een ontruimingsactie in Amsterdam opgepakte vrouw waren geen aanwijzingen dat ze illegaal was. Ook waren er voor de ontruiming geen aanwijzingen dat er illegalen in het pand aan de Passeerdersgracht zaten. Omdat bovendien bekend is dat demonstranten zich af en toe weigeren te identificeren, was er geen reden de vrouw op te sluiten als vreemdeling.

Bij de ontruiming op 15 juli werden 150 mensen opgepakt. Van hen werden 52 arrestanten overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. De opgepakte demonstrant stapte eerder naar de rechter, maar de rechtbank in Utrecht gaf haar ongelijk. Ze krijgt nu een schadevergoeding van 1500 euro.

01 februari 2012, 11:01
©novum