Psychologe uit vak gezet na zelfmoord patiënte

Een psychologe uit Nijmegen is uit haar vak gezet na de zelfmoord van een anorexiapatiënte in 2011. De psychologe en haar partner hadden de vrouw verschillende keren in huis opgenomen en lieten zich door haar ‘papa’ en ‘mama’ noemen. Toen ze met de patiënte braken, maakte deze een paar dagen later een einde aan haar leven. Dat blijkt uit een uitspraak van het Centraal Tuchtcollege.

De psychologe werd aanvankelijk een jaar geschorst maar in hoger beroep alsnog uit het BIG-register geschrapt. Volgens het tuchtcollege heeft de vrouw ‘een groot aantal professionele normen’ ernstig overtreden en is ze ernstig tekort geschoten in de behandeling van de patiënte. De psychologe wordt verweten dat zij ‘haar professionele relatie naadloos heeft laten overgaan in een zeer persoonlijke en intensieve relatie’. In zijn oordeel stelt het tuchtcollege overigens dat de psychologe de zelfmoord zelf niet kan worden verweten, omdat ze juist heeft geprobeerd het slachtoffer daarvan te weerhouden.

De anorexiapatiënte pleegde in 2011 zelfmoord door van een flat in Nijmegen te springen. Haar zelfverkozen dood trok extra aandacht omdat zij in 2010 een boek had geschreven over haar strijd tegen anorexia en daarmee, als ‘succesvol rolmodel’, ook uitgebreid op televisie was geweest. De zaak tegen de psychologe werd aangespannen door de biologische moeder van het slachtoffer, die na de zelfmoord ontdekte wat de relatie was tussen haar dochter en de psychologe.