Weer minder kinderen naar opvang

Kinderdagverblijven hadden in 2013 voor het tweede opeenvolgende jaar minder kinderen om op te vangen. Eind 2012 zaten 311 duizend kinderen van 0 tot 4 jaar op de opvang, een aantal dat eind vorig jaar met negen procent was gedaald tot 284 duizend. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Eind 2011 zaten nog 322 duizend kinderen op een kinderopvang.

De afname is volgens het kennisinstituut deels te verklaren doordat de afgelopen jaren minder kinderen zijn geboren. Ook zijn de regels voor de kinderopvangtoeslag veranderd. Ouders moeten een groter deel van de kosten zelf betalen, omdat de toeslag omlaag is gegaan.

In 2008 kregen ouders gemiddeld 81 procent van de opvangkosten vergoed. In 2013 was dat nog maar 63 procent. Behalve de toegenomen kosten kan volgens het CBS ook de verslechterde situatie op de arbeidsmarkt een rol hebben gespeeld bij de daling van het aantal kinderen in de kinderdagopvang.

Naast het aantal kinderen liep ook het aantal vestigingen van kinderdagverblijven vorig jaar terug. Dat was voor het eerst. In totaal waren er vorig jaar 6200 duizend vestigingen. Dat zijn er ruim vijftig minder dan in 2012.