Maastricht mag wietverkoop buitenlanders verbieden

Het verbod op de verkoop van softdrugs aan buitenlanders is niet in strijd met discriminatieverboden. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch woensdag geoordeeld in zeven zaken die door drie coffeeshops waren uitgelokt. De boetes van 2500 euro die de rechtbank eerder oplegde aan de eigenaren van de coffeeshops blijven daarom staan.

Om het drugstoerisme tegen te gaan had burgemeester van Maastricht Onno Hoes de coffeeshops in zijn gemeente verboden om nog drugs aan buitenlanders te verkopen. Dat komt volgens de coffeeshops neer op discriminatie. Om een rechtszaak uit te lokken gingen zij door met de verkoop aan buitenlanders.

Het Openbaar Ministerie vervolgde de coffeeshops. Het hof oordeelt nu dat het onderscheid dat wordt gemaakt op grond van nationaliteit gerechtvaardigd is omdat daarmee overlast wordt bestreden. Dat het zogenoemde ingezetenencriterium in andere coffeeshopgemeenten nog niet van toepassing is, verandert daar volgens het hof niks aan.

Naast de boete van 2500 euro krijgen de eigenaren een voorwaardelijke taakstraf van 75 uur. De boetes voor medewerkers en portiers zijn komen te vervallen. Zij kregen alleen nog een voorwaardelijke boete van 450 euro. Justitie had onvoorwaardelijke boetes van 250 euro geëist.

De politierechter oordeelde eerder in veertien andere zaken dat het OM niet-ontvankelijk was in de vervolging van personeel van de coffeeshops. Volgens het hof is het OM wel ontvankelijk, daarom moet de rechtbank in Limburg deze zaken opnieuw behandelen.