Topambtenaar niet vervolgd voor kindermisbruik

 Er komt geen strafrechtelijk onderzoek naar topambtenaar Joris Demmink. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie donderdag. Tegen de secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie was aangifte gedaan van seksueel misbruik van een minderjarige in Turkije in 1995.

Volgens het OM is de betrouwbaarheid van de aangifte, die in februari vorig jaar werd opgenomen, twijfelachtig. Het verhaal van de aangever is niet consistent en bevat te weinig details, aldus justitie. Uit het onderzoek van de Rijksrecherche is bovendien niet gebleken dat de topambtenaar in de betreffende periode in Turkije is geweest.

Tegen de topambtenaar werd vorig jaar zomer ook opnieuw aangifte gedaan door de tot levenslang veroordeelde Turkse Koerd Hüseyin Baybasin. Volgens hem was Demmink in 1995 op een feestje in Turkije waar minderjarige kinderen werden misbruikt.

Baybasin deed in 2007 ook al aangifte tegen Demmink. Ook toen zag het OM onvoldoende grond om over te gaan tot vervolging. De nieuwe aangifte levert volgens justitie nog steeds geen redelijk vermoeden van een strafbaar feit op.

Baybasin werd in 2002 in Den Bosch in hoger beroep veroordeeld tot levenslang voor moord, gijzeling en drugshandel.

02 februari 2012, 15:55
©novum