‘Drones bezorgen Taliban duizenden rekruten’

De aanvallen met bewapende drones in Pakistan leveren de Taliban duizenden nieuwe rekruten op. Dat heeft de Pakistaanse journalist Noor Behram woensdag gezegd in de Tweede Kamer tijdens een bijeenkomst met antidroneactivisten, onder wie Karim Khan.

Behram omschreef drones als ‘fabrieken voor zelfmoordaanslagen’. Getraumatiseerde kinderen wier ouders zijn omgekomen door een aanval met een onbemand plegen als ze ouder worden zelfmoordaanslagen in Afghanistan om zo wraak te nemen op de westerse landen die de aanvallen met drones uitvoeren, zei hij.

Het aantal mensen dat zich bij de Taliban aansluit is fors toegenomen. “Sinds de komst van de drones kunnen de Taliban duizenden mensen rekruteren”, aldus Behram.

Ook aanwezig bij de hoorzitting was de antidroneactivist Khan. Hij werd in aanloop naar zijn bezoek opgepakt en een aantal dagen vastgehouden. In de Kamer deed hij zijn verhaal. Khan vertelde dat hij is mishandeld en geslagen. Wie de daders waren, kon hij niet zeggen. Khan dankte voor de westerse bemoeienis waardoor hij is vrijgekomen. Zo vroeg Nederland de Pakistaanse ambassadeur om opheldering.

Khan verloor zijn broer en zoon door een Amerikaanse aanval met een drone. Sindsdien voert hij actie tegen de gewapende onbemande vliegtuigen. Dat omschreef hij als het ‘grootste industriële moordprogramma’ van de VS, dat wordt uitgevoerd door de CIA. “Het vindt volledig in het geheim plaats zonder dat verantwoording wordt afgelegd.” Khan hekelde de vele onschuldige slachtoffers die vallen, zoals zijn familieleden, volgens hem ‘onschuldige en vredelievende mensen’.

Behalve met Nederlandse parlementariërs sprak Khan deze week ook met de Duitse Bondsdag. Ook is nog een bezoek aan Groot-Brittannië gepland. Khan hoopt hiermee dat deze Europese landen stelling nemen tegen de manier waarop hum bondgenoot gewapende drones inzet.