Tweede Kamer wil maatregelen tegen Oekraïne

De Tweede Kamer wil maatregelen tegen Oekraïne nu daar zeker 25 mensen zijn omgekomen bij geweld tussen politie en betogers. Donderdagochtend bespreekt de Kamer de situatie waarschijnlijk met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes noemt de ontwikkelingen in Kiev ‘zeer zorgelijk’. “We moeten naar andere opties kijken, inclusief sancties. Een argument tegen sancties was tot nu toe dat we geen olie op het vuur wilden gooien. Dat is nu niet meer van toepassing.” Servaes denkt aan sancties tegen personen in het regime en aan maatregelen die het buitenlandse kapitaal van de oligarchen treffen.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke noemt de situatie ‘buitengewoon ernstig’. “Sancties komen steeds meer in beeld”, zegt Ten Broeke. Hij wil dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (VVD) later woensdag een brief stuurt met een overzicht van de stand van zaken. Donderdagochtend moet er dan een debat plaatsvinden, voordat Timmermans afreist naar Brussel voor een ingelaste vergadering met zijn EU-collega’s.

Verschillende Europese regeringen spraken zich woensdag al uit voor sancties. Volgens de Franse president François Hollande moeten die nog voor het weekeinde worden ingesteld. Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso zei woensdag te verwachten dat de EU ‘gepaste maatregelen tegen de verantwoordelijken voor het geweld’ treft.