Diplomaten even vaak in de fout in verkeer

Buitenlandse diplomaten in Nederland hebben vorig jaar even vaak verkeersboetes gekregen als in het jaar ervoor. Vorig jaar gebeurde dat opnieuw ruim vierduizend keer. Het aantal betaalde bonnen nam af. Dat schrijft het AD donderdag. Vorig jaar was er ophef over onbetaalde boetes door diplomaten, maar het aanspreken van ambassades lijkt niet te hebben gewerkt.

Meestal zijn het niet de diplomaten zelf die een bon krijgen maar bijvoorbeeld hun chauffeur. De diplomaten zelf zijn onschendbaar, waardoor ze niet opgepakt kunnen worden en de politie er niet aan begint. Maar ook het innen van de boetes bij ambassadepersoneel is lastig. De helft gaat onbetaald de prullenbak in.

Vorig jaar oefende minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) al druk uit op ambassades om vaker over de brug te komen, maar van de 4038 boetes werd nog geen 46 procent betaald, maakte de krant op uit cijfers die met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur zijn opgevraagd. Timmermans laat in het AD weten dat het aanspreken toch ‘effectief’ is geweest.