Laagste opkomst ooit verwacht bij verkiezingen

De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen over een maand kan de laagste aller tijden worden. Slechts 42 procent van de kiesgerechtigden maakt zeker de gang naar de stembus, blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van TNS Nipo onder 1300 mensen. Normaliter ligt het opkomstpercentage rond de vijftig en bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen kwam het uit op 54,1.

Belangrijkste argument om niet te gaan stemmen is voor veel mensen dat het toch geen verschil maakt. Ze vinden dat de politiek niet luistert. Ook zeggen veel mensen te weinig van lokale politiek te weten.

Ook de interesse in gemeentepolitiek is volgens het onderzoeksbureau ‘historisch laag’. Decennia lang lag dat percentage rond de vijftig procent, maar nu is nog maar een derde van de mensen geïnteresseerd in de lokale politiek, blijkt uit het rapport.

Zorg wordt gezien als belangrijkste thema in de komende verkiezingen, maar ook werk en inkomen tellen mee. Dat zijn niet geheel toevallig onderwerpen die meer en meer tot het takenpakket van gemeenten gaan behoren.

De belangrijkste winnaars van de verkiezingen worden de lokale partijen. Gezamenlijk hebben ze nu al meer dan een kwart van de gemeenteraadszetels en dat aantal gaat groeien. Met name PvdA en CDA moeten zetels inleveren ten opzichte van 2010, de VVD ook ten opzichte van 2012. Naast de lokale partijen profiteren SP en D66, zo is de verwachting.