Voortvluchtig duo gepakt in Duits hotel

Het voortvluchtige criminele duo is in Duitsland gearresteerd. Dat meldt de politie in Nederland. De twee, Antonio Marcos van der P. en Enise B., zijn gearresteerd in een hotel in Schwerte, in de buurt van Dortmund.

Er is geen geweld gebruikt tijdens de aanhouding en er zijn geen gewonden gevallen. Een woordvoerder van de politie spreekt van ‘een rustige’ aanhouding. Bij de actie rond 15.00 uur werd een vuurwapen aangetroffen. Het hotel in Schwerte is hemelsbreed ruim tachtig kilometer verwijderd van Ahaus, de plaats waar Van der P. en B. voor het laatst gezien zijn.

De Duitse politie kwam de twee op het spoor na een tip van een burger. De klopjacht is daarna in ‘goede samenwerking’ met de Nederlandse politie beëindigd, aldus de zegsvrouw.

De politie komt naar verwachting later woensdagmiddag met meer informatie over de aanhouding. Dan moet ook bekend worden of de twee worden uitgeleverd, wat er verder met ze gaat gebeuren en of ze wellicht nog meer op hun kerfstok hebben.

Van der P. en B. overheersten het nieuws de afgelopen dagen nadat een grote klopjacht naar de twee op touw werd gezet. Het duo is al ruim twee weken op de vlucht voor de politie en zou in de tussentijd meerdere misdrijven hebben gepleegd.

Dinsdagmiddag leek een arrestatie al dichtbij toen een arrestatieteam de twee in de tang zou hebben in de Duitse grensstad Gronau. De politieactie liep echter op niets uit. Dinsdagnacht volgde een zoektocht in de buurt van het Groningse Winschoten en Hoogezand. Ook daar werden de twee niet gevonden.

De 25-jarige Van der P. en de 19-jarige B. zouden eerder deze maand een woningoverval in Meppel hebben gepleegd. De bewoonster werd mishandeld, gekneveld en bedreigd. Vervolgens werd ze ontvoerd en achtergelaten in een bos bij Lelystad. Het criminele duo zou verder een overval hebben gepleegd in het Brabantse Lage Mierde.

Maandag probeerden ze volgens de politie in te breken in een caravan op een camping in Enschede. Toen een man hen betrapte, schoot Van der P. hem neer. Vervolgens vluchtten de twee in de auto van het slachtoffer, om kort daarna een gezin te gijzelen. De vader van het gezin werd in zijn auto meegenomen naar het Duitse Ahaus. Toen hij werd vrijgelaten, sloeg hij alarm. Sindsdien waren ze spoorloos. De laatste vluchtauto van het tweetal werd woensdagmiddag teruggevonden in de Duitse stad Münster.

Van der P. en B. werden door de politie bestempeld als ‘levensgevaarlijk’. Ze stonden sinds woensdag op alle Europese opsporingslijsten.

2014-02-26 16:41