‘Jongeren zonder diploma langer op school houden’

Jongeren zonder diploma moeten worden verplicht tot hun 21e naar school te gaan. Zo moeten hun kansen op de arbeidsmarkt worden vergroot. Dat staat in een plan van lokale PvdA-lijsttrekkers en de Tweede Kamerfractie, meldt de partij donderdag.

Nu geldt de zogenoemde kwalificatieplicht nog tot de achttiende verjaardag. Zolang een jongere geen diploma heeft op minimaal mbo 2 of havo-niveau moet hij naar school. De PvdA wil nu dat de kwalificatieplicht tot de 21e verjaardag geldt.

Ook zou meer moeten worden geïnvesteerd in ambachtsscholen, vindt de partij. “Want het Nederland van na de crisis kan niet zonder goed opgeleide vakmensen.”

Ook wil de partij een stagegarantie wettelijk vastleggen. “Nu komt het nog voor dat scholieren moeten stoppen met hun opleiding omdat zij geen stageplek hebben weten te vinden”, schrijft PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing.

De partij vindt dat in iedere gemeente per tien medewerkers één stageplek moet worden aangeboden. Gemeenten zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen door het regionale bedrijfsleven en scholen bij elkaar te brengen. Een manier waarop dat kan is volgens de partij het organiseren van beurzen waar scholieren en het bedrijfsleven elkaar leren kennen.

Verder moeten alle jongeren een loopbaancoach krijgen. Zo moet worden voorkomen dat zij afhaken bij hun overstap van het vmbo naar het mbo.