Vervolging voor afwijzen sollicitatie ‘neger’

Een 29-jarige Arnhemmer die in een mail aan zijn baas schreef dat een sollicitant niet geschikt was voor een stage omdat hij een ‘neger’ was, wordt voor die uitspraak vervolgd. Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag laten weten dat het de man gaat vervolgen voor discriminatie wegens ras.

De verdachte is medewerker bij een elektronicabedrijf in Arnhem. Vorig jaar plaatste hij een vacature voor een stage op de website van een school. Student Jeffrey Koorndijk reageerde per mail. Even later kreeg hij een reactie terug. “Heb even gekeken, is niks. Ten eerste een donker gekleurde (neger)”, begon de mail. Het tweede argument was gebrek aan ervaring.

Het mailtje was bedoeld voor de baas van de 29-jarige Arnhemmer. De man had per ongeluk op ‘antwoorden’ geklikt in plaats van op ‘doorsturen’.

Koorndijk belde daarop het elektronicabedrijf om opheldering te vragen. In een eerste reactie aan Koorndijk noemde de medewerker de mail ‘slordig’. Hij vertelde een donkere collega te hebben die zichzelf ‘neger’ noemde en excuseerde zich. Later kreeg de sollicitant ook excuses van de winkeleigenaar.

De mail verscheen op Twitter en Facebook en veroorzaakte veel ophef. De winkeleigenaar liet daarop in een toelichting weten dat de sollicitant was beoordeeld op competenties, en niet op huidskleur en dat het optreden van de medewerker ‘zeer ongepast’ was. Er was geen sprake van een afwijzing vanwege een donkere huidskleur, verzekerde hij.

2014-02-28 13:27