Opnieuw fraude bij theorie-examen CBR

Vijf mensen zijn vrijdagmiddag bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) in Haarlem opgepakt op verdenking van examenfraude. Dat laat de politie weten. Vier van hen zaten in de examenzaal, terwijl een vijfde man vanuit zijn auto de juiste antwoorden influisterde. Vorig jaar werden al ruim veertig kandidaten betrapt op fraude.

De fraude werd ontdekt door speciale apparatuur van het CBR waarmee wordt gezocht naar zendverbindingen via de smartphones van examenkandidaten. “Medewerkers van het CBR herkenden bovendien de auto die voor het pand stond”, zegt een politiewoordvoerder. “We denken dat hij al vaker heeft geholpen met frauderen.”

Het fraudegevoelige theoretisch rijexamen gaat na de zomer op de schop. Dan wordt het alleen nog digitaal en individueel gemaakt. Door examens achter computers af te nemen kunnen verschillende vragen aan kandidaten worden voorgelegd, waardoor spieken onmogelijk wordt. Nu moet iedereen nog klassikaal dezelfde vragen beantwoorden.

2014-02-28 17:20