Advies overheid: stop gebruik Windows XP

Het gebruik van Windows XP is vanaf 8 april niet meer veilig. Dat zei fabrikant Microsoft zelf al, en nu waarschuwt ook het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) ervoor. De speciale tak van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid die Nederlanders moet wapenen tegen cyberaanvallen raadt met klem een overstap naar een ander besturingssysteem aan.

Vanaf volgende week zaterdag brengt Microsoft geen beveiligingsupdates meer uit voor het verouderde systeem. Dat betekent dat als hackers gaten in de verdediging ontdekken, die niet meer worden gedicht. Daardoor worden privacygevoelige gegevens of bijvoorbeeld bankgegevens mogelijk een makkelijke prooi voor kwaadwillenden.

Volgens het NCSC is directe actie geboden. “Stap zo snel mogelijk over op een ander besturingssysteem zoals Windows 7 of Windows 8, Mac OS X of een Linux-gebaseerd besturingssysteem.”

Vorig weekend werd bekend dat een derde van de gemeenten nog werkt met XP. Zo vervangt de gemeente Amsterdam pas in 2015 de 6400 gemeentelijke pc’s en ook andere grote gemeenten zoals Den Haag, Utrecht en Eindhoven stappen niet voor april over. Ook veel consumenten maken nog gebruik van het twaalf jaar oude besturingssysteem.

2014-02-28 18:32