Categories Nieuws Artikelen

Asscher: geen opdracht voor discriminerend bedrijf

Bedrijven waarvan is bewezen dat ze hebben gediscrimineerd moeten voor straf geen opdrachten van de overheid meer krijgen. “Dan wordt het voelbaar in de portemonnee”, zei minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) voor de camera van de Moslim Omroep.

Asscher wees erop dat de overheid voor veel bedrijven een belangrijke opdrachtgever is. “Ik vind dat de overheid geen contracten moet aangaan met bedrijven waarvan bewezen is dat ze hebben gedisccrimineerd. Dat zal ik ook regelen.”

In een verklaring laat zijn ministerie weten dat Asscher gaat onderzoeken of het mogelijk is bedrijven in contractvoorwaarden te laten beloven niet te discrimineren. Als ze dan toch discrimineren, kan het contract worden ontbonden.

De omroep sprak met Asscher naar aanleiding van de zaak rond de 18-jarige moslima Leila Kallal, die voor een stage had gesolliciteerd bij een Roosendaals uitzendbureau. Ze kreeg te horen dat een Nederlands bedrijf ‘gewoon mag eisen’ dat een werknemer geen hoofddoek draagt. Ze nam een gesprek met het uitzendbureau op en stapte hiermee naar dagblad Spits. In de krant zei ze dat ze niet van plan was om de hoofddoek te dragen, maar zich toch gediscrimineerd voelde.

De moslima deed aangifte, en kreeg toen steun van Asscher. Hij schreef dat ze er goed aan heeft gedaan om aangifte van discriminatie te doen. Ook noemde hij het moedig dat de studente de weigering openbaar maakte. Volgens de Moslim Omroep gebeurt het vaker dat vrouwen om hun hoofddoek worden geweigerd.

2014-03-01 12:53