De DigiD-kaart, een pasje waarmee Nederlanders zich vanaf 2015 kunnen identificeren op internet, is niet veiliger dan het bestaande systeem en bovendien erg duur. Dat stellen ict-deskundigen maandag in De Telegraaf. De overheid zou de dure kaart willen invoeren zonder hier goed over na te denken, zeggen de specialisten.
De ict’ers schrijven in een brief aan de Tweede Kamer dat minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) burgers een kaart opdringt waar geen enkele ervaring mee is en die bovendien miljarden kost. De overheid doet er alles aan om zonder deugdelijk onderzoek en zonder kennis van zaken de kaart er door heen te drukken, zegt directeur van ict-bedrijf AET Reinoud Weijman in de krant. Dat zou blijken uit stukken die Weijman via de WOB opvroeg.
“In de brief die Plasterk in december aan de Kamer stuurde en waarin hij de DigiD-kaart aankondigde, staan pertinente fouten”, stelt een andere specialist. “De DigiD-kaart zou het veiligste middel zijn om online met burgers en bedrijven te communiceren, maar dat is niet waar. De overheid gebruikt nu al een systeem dat net zo veilig is.”
Het besluit om over te gaan op de DigiD-kaart is genomen omdat het huidige DigiD erg fraudegevoelig bleek. Zo werden in januari 150 inwoners van Amsterdam-Zuidoost het slachtoffer van DigiD-fraude. Vermoedelijk visten de boosdoeners nieuwe DigiD-wachtwoorden uit de brievenbussen van de Amsterdammers. Minister Plasterk besloot daarop dat bewoners van gebieden met meer kans op fraude hun wachtwoorden niet meer per post moeten krijgen.
In Groningen kwam vorig jaar juni ook een zaak over DigiD-fraude aan het rollen. De DigiD van zo’n zeventig studenten was buiten hun medeweten opnieuw aangevraagd. Verdachten konden zo zorg- en huurtoeslagen op hun eigen rekening laten overmaken.