‘UWV dwarsboomt vrijwilligerswerk’

Mensen met een uitkering die vrijwilligerswerk willen doen, worden vaak tegengewerkt door uitkeringsinstantie UWV. Dat blijkt maandag uit een rondgang van de Telegraaf langs verschillende vrijwilligerscentrales en zorginstellingen. Het UWV wil werkverdringing door vrijwilligers voorkomen, maar slaat hier volledig in door, stellen de organisaties.

De vereniging voor vrijwilligerswerk NOV inventariseerde het afgelopen jaar honderden afwijzingen en stelt dat in sommige regio’s er überhaupt geen vrijwilligerswerk gedaan mag worden in zorgcentra of in ziekenhuizen. Dit omdat instellingen een economisch belang zouden hebben bij het vrijwilligerswerk.

Al het werk zou daarom volgens het UWV door betaalde krachten moeten worden gedaan, stelt een woordvoerder in de krant. Wekelijks een kopje koffie drinken met een verstandelijk beperkte of gitaarspelen voor ouderen in een verzorgingstehuis zou ook niet mogen.

De Werkloosheidwet zou daarom aangepast moeten worden, aldus de krant.