‘EU sluit geen enkele sanctie tegen Rusland uit’

De Europese Unie sluit geen enkele sanctie tegen Rusland uit. Welke maatregelen er worden genomen, hangt af van de ontwikkelingen rond Oekraïne. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdagochtend gezegd tijdens een ingelast Kamerdebat over de situatie in Oekraïne.

“Het hele arsenaal staat de EU ter beschikking”, zei Timmermans. De EU-ministers van buitenlandse zaken hebben permanent overleg en kunnen besluiten nemen zonder dat een vergadering nodig is. Bovendien wordt donderdag een extra Europese top gehouden over Oekraïne in Brussel.

De EU-ministers van buitenlandse zaken noemden maandag na een vergadering in Brussel het stopzetten van gesprekken over visumliberalisatie als mogelijke sanctie. De Tweede Kamer vindt dat wel erg voorzichtig. “Het zijn niet meteen de heel zware sancties waar je aan zou kunnen denken”, erkende Timmermans. “Maar visumliberalisatie vinden de Russen heel belangrijk.”

De Tweede Kamer wilde verder weten of het klopt dat Nederland zich tijdens de vergadering van maandag heeft verzet tegen zwaardere sancties. Timmermans antwoordde dat geen sprake was van controverse. “Het is niet zo dat de ene groep lidstaten verdergaande sancties wilde en een andere groep niet. Dat beeld wil ik uitdrukkelijk tegenspreken.”

2014-03-04 10:41