Boete voor Alberto Stegeman voor vervalsen KLM-pas

Onderzoeksjournalist Alberto Stegeman en een collega hebben beiden een boete van duizend euro gekregen voor het vervalsen van een KLM-personeelspas. Van de boete is vijfhonderd euro voorwaardelijk. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald.

Stegeman laat weten in beroep te gaan tegen de uitspraak. “Laat me niet de mond snoeren door het OM”, schrijft hij op Twitter.

De journalist gebruikte de pas voor zijn programma Undercover in Nederland waarin hij in december 2008 en januari 2009 aandacht besteedde aan de beveiliging op Schiphol-Oost. Met de pas wist hij de luchthaven binnen te dringen. In een van de afleveringen van het programma is te zien dat Stegeman meewerkte aan de vervalsing.

Het gerechtshof oordeelt dat Stegeman en zijn collega geen strafbare feiten hadden hoeven plegen om de in hun ogen gebrekkige beveiliging van Schiphol aan te kunnen tonen. Het hof wijst concreet op de bij de hoofdingang geconstateerde gebrekkige controle, waardoor Stegeman het terrein in de achterbak van een auto kon betreden.

De Hoge Raad heeft de twee zaken vorig jaar teruggelegd bij het gerechtshof in Den Haag, nadat het gerechtshof in Amsterdam de twee had ontslagen van rechtsvervolging. Volgens het Amsterdamse hof hadden de twee gehandeld binnen de journalistieke vrijheid van meningsuiting. De rechtbank in Amsterdam had de twee eerder ook veroordeeld tot een boete.

2014-03-04 11:04