Schippers: alle sterftecijfers moeten openbaar

Alle ziekenhuizen zijn verplicht om hun sterftecijfers te publiceren. Ziekenhuizen die dat weigeren, kunnen een boete krijgen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dinsdag gezegd in het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

Ziekenhuizen moesten hun sterftecijfers per 1 maart openbaar maken. Twaalf ziekenhuizen hebben dat nog niet gedaan, omdat zij principiële bezwaren hebben. De manier waarop de cijfers worden vastgesteld, zou een vertekend beeld van de werkelijkheid geven. Het Erasmuc MC kwam daarom met een sterftecijfer dat op een andere manier is bepaald.

Schippers houdt vast aan de standaardmethode, die volgens haar internationaal is geaccepteerd. Ziekenhuizen die daar problemen mee hebben, staat het vrij een toelichting op de cijfers te geven, zei Schippers.

2014-03-04 14:33