Nederlandse jihadisten ook buiten Syrië

Behalve in Syrië zijn ook in andere brandhaarden Nederlandse jongeren actief als jihadstrijder. Het gaat om onder meer de Sinaï in Egypte, Jemen, Somalië en het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan. Dat staat in een brief van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) aan de Tweede Kamer.

Het was al bekend dat in Syrië Nederlandse jihadstrijders actief zijn. Het zou gaan om meer dan honderd Nederlandse jongeren, van wie er zeker tien zijn omgekomen. Hoeveel Nederlandse jihadstrijders er buiten Syrië actief zijn, blijkt niet uit de brief van Plasterk, waarin de prioriteiten van de inlichtingendienst AIVD worden omschreven.

De Nederlandse jihadstrijders ‘doen kennis en gevechtservaring op en staan in contact met leden van lokale en regionale terroristische groeperingen’, schrijft Plasterk. “Via deze contacten kunnen zij ook in het vizier komen van internationaal opererende terroristische netwerken en organisaties.” Daarbij gaat het onder meer om de verschillende takken van Al-Qaida.