Drugs steeds vaker via internet gekocht

Steeds meer drugsgebruikers kopen hun middelen via internet. Online handelsplaatsen worden door Nederlanders vooral gebruikt om aan nieuwe, experimentele middelen te komen, de zogeheten designer drugs, bevestigt onderzoeker bij het Trimbos Instituut Daan van der Gouwe donderdag na een bericht hierover in Trouw.

Bij 31 testlocaties van het instituut kunnen drugs worden aangeboden voor onderzoek. Dan wordt nagegaan wat er in het middel zit om te voorkomen dat verkeerd gemaakte drugs slachtoffers eisen.

“We vragen altijd waar iemand zijn drugs vandaan heeft. De laatste jaren wordt dan steeds vaker internet genoemd”, zegt Van der Gouwe. Precieze cijfers zijn niet bijgehouden, maar hij schat dat maximaal vijf procent van de bij de testlocaties aangeboden middelen via internet zijn gekocht. “Het zijn geen enorme aantallen, maar het neemt wel toe.”

Het risico van drugshandel via internet is volgens de onderzoeker dat de klant de handelaar niet kent. “Als iemand vaste klant is bij een dealer, zal die dealer hem niet snel iets verkopen dat niet in orde is. Als er iets met een klant gebeurt, gaan er al snel geruchten en dat is slecht voor de handel van de dealer. Op internet gebeurt alles anoniem en merkt de verkoper er niks van als hij gevaarlijke drugs verkoopt.”

Daarom kan het volgens Van der Gouwe niet genoeg worden benadrukt dat via internet gekochte drugs eerst moeten worden getest. “Het lijkt me voor gebruikers afschuwelijk in een land te leven waar die mogelijkheid niet bestaat. Je moet dan maar hopen dat het goed afloopt.”

De onderzoeker benadrukt dat aan alle drugs gevaren kleven. “Bij designer drugs komt nog eens kijken dat er steeds weer nieuwe stoffen in zitten. Van veel stoffen is de werking niet bekend. Omdat er nog geen literatuur over beschikbaar is, moeten wij dan ook afgaan op wat we op fora lezen.”