Ademtest spoort borstkanker in zes minuten op

Met een nieuwe ademtest kan binnen zes minuten worden vastgesteld of vrouwen borstkanker hebben. Dat concluderen onderzoekers van het Maastricht UMC+ en de Maastro Clinic. De test is volgens hen veilig en pijnloos.

Omdat borstkanker zo vaak voorkomt, worden alle vrouwen tussen de 50 en 75 jaar een keer per twee jaar opgeroepen voor het maken van een mammogram. “Een mammogram kan echter pijnlijk en onplezierig zijn, nog afgezien van de mogelijk schadelijke gevolgen van röntgenstraling”, schrijft medisch oncoloog van het Maastricht UMC+ Roy Lalisang. “De ademtest heeft deze problemen niet.”

De ademtest is ontwikkeld door het Amerikaanse Menssana Research. De onderzoekers controleerden een groep vrouwen met een mammogram en lieten hen vervolgens de ademtest afleggen. Vrouwen met borstkanker bleken bij de ademtest een andere uitslag te geven dan vrouwen zonder borstkanker. Hierdoor weten de onderzoekers nu zeker dat de test werkt.

De test is vooral nauwkeurig in het uitsluiten van borstkanker bij gezonde vrouwen. Zij hoeven dan geen verdere belastende onderzoeken te ondergaan. Als de ademtest aangeeft dat iets niet in orde is, bleek in bijna tachtig procent van die gevallen sprake te zijn van borstkanker.

2014-03-06 10:23