Turken protesteren voor de Krim bij Russische ambassade

Bij de Russische ambassade in Den Haag zijn donderdagmiddag ongeveer vijftig Turken bijeengekomen om te protesteren tegen de Russische interventie op het Oekraïense schiereiland de Krim. “Onze mensen worden geslagen, vernederd en vermoord”, stelt een van de demonstranten. Verschillende Turkse organisaties hadden de afgelopen dagen hun achterban opgeroepen om te komen protesteren.

De hele week wordt al mondjesmaat gedemonstreerd bij de ambassade, maar niet eerder was het zo druk. Het protest is een initiatief van het Nederlandse Solidariteitscomité Krim. De demonstratie verloopt vreedzaam. Veel mensen hebben vlaggen bij zich en er wordt gesproken door verschillende organisaties.

De protestanten stellen dat de oorspronkelijke bewoners van de Krim, de Tataren, worden bedreigd door de Russische bezetting. Ze willen dat de internationale gemeenschap een oplossing vindt en vragen een actieve houding van Europese landen.

De betrekkingen tussen Oekraïne en Rusland zijn op een dieptepunt beland sinds betogers in de Oekraïne de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj verdreven. Rusland stuurde vorige week duizenden militairen naar de Krim, dat door Sovjet-leider Nikita Chroestjsjov in de jaren vijftig door Rusland aan Oekraïne werd gegeven. Er wonen nog veel etnische Russen, die meer ophebben met de machtige oosterbuur dan met het landsbestuur in Kiev.

2014-03-06 14:41