Rector Islamitische Universiteit niet vervolgd

De rector van de Islamitische Universiteit in Rotterdam wordt niet vervolgd vanwege uitspraken die hij deed over tegenstanders van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Justitie heeft besloten een aangifte tegen hem te seponeren, meldt RTL Nieuws.

Ahmet Akgündüz noemde tegenstanders van Erdogan in juni ‘vijanden van hun religie en vaderland’. Ook zou hij hebben opgeroepen om ‘negatieve krachten te verijdelen’, wat volgens sommigen kan worden opgevat als een oproep tot geweld.

De landelijke alevitische federatie Hak Der deed aangifte van belediging, smaad en het aanzetten tot haat. Het Openbaar Ministerie doet niets met die aangifte omdat ‘de uitspraken moeten worden gezien in het licht van de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst’, aldus een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

De VVD wil dat de accreditatie van de onderwijsinstelling wordt ingetrokken vanwege de uitspraken. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) zag niet direct aanleiding voor een sluiting van de school, maar kondigde wel aan dat de onderwijsinspectie in gesprek gaat met de onderwijsinstelling.

2014-03-06 21:47