Illegaal toch niet per se strafbaar voor VVD

Met de VVD valt te praten over de strafbaarstelling van illegaliteit, maar daar moet wel wat tegenover staan. “Als de PvdA het asielbeleid wil aanpassen, dan valt er over te praten, maar dat is niet gratis. Wij doen niet aan cadeautjes”, zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in een interview met nu.nl

Coalitiepartijen PvdA en VVD hebben in het regeerakkoord afgesproken dat illegaliteit strafbaar wordt, iets wat in de achterban van de PvdA op veel verzet stuit. De sociaaldemocraten gingen met tegenzin akkoord met deze maatregel, die volgens velen overigens vooral symbolisch is.

De PVV is geschrokken van de uitspraak van Zijlstra. PVV-leider Geert Wilders zou het ‘bijzonder laf’ vinden als de VVD deze ‘belangrijke’ maatregel intrekt of verder verzwakt, stelt hij in een schriftelijke reactie. PVV-Kamerlid Sietse Fritsma wil de kwestie dinsdagmiddag aankaarten bij Teeven tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

“Het laten varen van de strafbaarstelling van illegaliteit is volkomen onverantwoord nu de terugkeer van illegalen naar de landen van herkomst onder staatssecretaris Teeven al met tientallen procenten is afgenomen, het hem ook niet lukt om gemeentelijke opvang van illegalen aan te pakken en hij bovendien de vreemdelingendetentie beperkt”, staat in de verklaring. “Ik wil de toezegging dat het kabinet de problemen niet nog erger maakt door de strafbaarstelling illegaliteit te laten varen.”

Christenunie-Kamerlid Joël Voordewind laat via Twitter weten een ‘opening’ te zien in de opmerkingen van Zijlstra. Groenlinks is erg negatief over het interview. “Het valt me ontzettend tegen van Zijlstra”, zegt fractieleider Bram van Ojik. “Je gaat geen politieke koehandel drijven met de meest kwetsbare mensen in de samenleving. Zij hebben recht op duidelijkheid. Laat de coalitie en gedogers nu een knoop doorhakken.”

In januari bleek al dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) met vertraging kampt rondom het wetsvoorstel hierover. Een onderzoek van de Europese Commissie is later klaar dan gepland, en daar wil Teeven op wachten. De staatssecretaris had de Tweede Kamer eerder toegezegd dat hij bij de uitwerking van zijn plannen kijkt naar de handhaafbaarheid in de praktijk, ook in andere landen.

De kwestie werd onlangs op scherp gezet door de ChristenUnie. Fractievoorzitter Arie Slob zei twee weken geleden toekomstige steun aan het kabinet in te trekken als het plan om illegaliteit strafbaar te stellen niet van tafel wordt gehaald. “Als men doorzet dan zal dat schade opleveren aan onze relatie met het kabinet. Dat betekent dat ik geen afspraken meer kan maken zoals we dat tot nu toe hebben gedaan.” De ChristenUnie gaat in ieder geval tegenstemmen.

Slob hekelde Teevens uitspraak dat het ‘zoet’ van de strafbaarstelling van illegaliteit volgt op het ‘zuur’ van het kinderpardon. De fractievoorzitter vond dat een stap te ver gaan. De ChristenUnie is belangrijk voor het kabinet omdat de partij met D66 en SGP steun biedt in de Eerste Kamer, waar de coalitiepartijen geen meerderheid heeft.

2014-03-11 10:32