Jongens en meisjes dichter bij elkaar met Citotoets

De verschillen tussen de scores van jongens en meisjes op de Citotoets zijn dit jaar iets kleiner dan vorig jaar. Dat blijkt uit de uitslagen van de toets die Cito woensdag bekend heeft gemaakt. Het verschil tussen de scores van de jongens en de meisjes liep met een halve punt terug van 0,7 naar 0,2.

De jongens maakten de toets dit jaar iets slechter dan vorig jaar met een score van 535,1, tegenover 535,5 in 2013. De meisjes deden het beter dan vorig jaar en haalden een gemiddelde score van 534,9 tegenover 534,8.

Verder blijkt dat meisjes hoger scoren op het onderdeel taal en jongens het er beter vanaf brengen in de categorieën rekenen en studievaardigheden. Maar ook die verschillen zijn volgens Cito dit jaar kleiner geworden.

Cito laat weten dat één jongen alle tweehonderd opgaven van de toets goed heeft beantwoord. Vier leerlingen maakten één fout. 7991 kinderen haalden een score van 550. Zij maakten 19 fouten of minder.

De gemiddelde score van alle leerlingen bij elkaar is dit jaar precies 535. Vorig jaar was dat 535,1 en in 2012 535,5. Leerlingen met deze score krijgen een advies voor de havo of voor de gemengde of theoretische leerweg. Leerlingen kunnen op de Citotoets een score halen tussen de 501 en 550.

Deze week ontvangen deelnemende scholen de uitslagen van de Citotoets. De uitslag van de toets is een hulpmiddel bij het maken van een keuze voor het onderwijsniveau dat een leerling gaat volgen op de middelbare school.

2014-03-12 06:13